ARTIFICIAL

GRAFTING AND SYMBOLIC SELF-CONSTRUCTION

The throughout intervention is articulated following an open space, which is immersed within the lot structure of the dwellings of the rural settlement.  A residual park, that does not constitute the classical public space in the centre of a community, but an accurate shelter place for the neighbours

Arquitectos / Architects: 

Marcos Coronel – PICO Colectivo (Venezuela).

Oliver Schütte – A01 (Alemania / Costa Rica).

Marije van Lidth de Jeude – A01 (Países Bajos / Costa Rica).

 

Estudiantes / Students:

Jorge Alejandro Chamorro Flores (Nicaragua)

Fabián Santamaría, Pamela Cambronero, Miguel Rojas, Brenda Villegas, Christian González, Jorge Luis Lizano, Mariana Hernández, Raquel Campos y Sebastián Zamora Solano (Costa Rica).

Emily Romero y Karol Velasco (Colombia).

Ewa Markowska y Sebastian Bidault (EASA).

Ana Paula Arteaga, Christian Zambrano, Israel Jaramillo y Fabián Benítez (Ecuador).

Roberto Larios y Rosa Molina Zúñiga (El Salvador).

Randdy Moscoso Castañeda, Carlos Lugo Pineda, Julio De Paz y Leonardo Reyes (Guatemala).

Linda Maribel y Renán Ávila (Honduras).

Ivette González, Diana Vásquez Castañeda, Juan Guillermo Salazar, Kevin Paredes, Renata Vargas, Roberto León y Ximena Gómez (México).

Jorge Caruajulca, Claudia Ramos (Perú).

Ámbar Calvo, Álvaro Guerra, Benjamín Guardia, Denisse Lezcano, Gabriel Berdiales, Maicol Reyes, Mónica y Henríquez (Panamá).

José Ozoria Rubecindo y Odanny Florian Beras (República Dominicana).

 

Vecinos y facilitadores de la comunidad / Neighbors and community facilitators:

Marvin Moreno, María Moreno, Cristian Moreno, Kiara Cortéz, Bayron Gómez, Samuel Moreno, Francisco Cortéz, Johan Castañeda, Amanda Rosa Cortéz, Fabio Gutiérrez, Martín Leal.

 

Organizador / Organizer: 

Coordinadora Latinoamericana de Estudiantes de Arquitectura (CLEA) / Latin American Architecture Student Coordinator (CLEA).

Lugar / Place: Barrio Jeruzalén, Santa Cruz, Costa Rica.

Fotos /Photos: Oliver Schütte, Ingrid Johanning.

Año / Year: 2019

Grafting and symbolic self-construction.

The throughout intervention is articulated following an open space, which is immersed within the lot structure of the dwellings of the rural settlement.  A residual park, that does not constitute the classical public space in the centre of a community, but an accurate shelter place for the neighbours.

The project implies the development of four strategies amidst a symbolic self-construction exercise, which places value on several cross-physical aspects in the neighbourhood. 

To shape a new boundary that allows amends the neighbours’ relationship_

Reinforce the foundations’ structure and rearrange the envelope, drawing from the classification of each piece according to the state shown.  All the components were replaced through a pattern that demonstrates the nature of the building material. A composition of rusted sheets witnesses the pass of time, showing respect by the settlement, without makeup, nor ornament.

To build a metaphor of the forest, where the background blends beyond the lot._

Build an artificial remembrance that includes the need for nature. An imperceptible barrier that controls the perimeter, but preserves the relationship with the desired forest. In front, a construction with steel bars, emulates the trees’ shape. An unfinished installation that represents the promise of future growth.

The square as a space of flexible and transparent exchange_

 Complete the grounds joining minimal allocations. Bricks, stones and the own parcel. A bench alongside the concrete slab, accompanied with a demarcation on the floor, as pointing its possible capacity. A satire to the sports court that always becomes into the meeting space and the venue of any sort of daily activities. Other small terraces without pavement seeking to expand the space, to get a seat to rest near the trees. And finally, a porous ditch to build the setback and solve the rainwater drainage shed by the neighbour’s roof.

To dispel the incidence of sunlight to remain in the place_

 To incorporate a non-existent shade, without the need of roofing. To subvert the bias of the cover, thinking upon a component that controls the west sunlight, when the sun rays are gruelling, without closing the space. A skeletal structure that prefigures the place, waiving to doors with keys and owners. A knitted screen, layer by layer, waiting for climbing plants that further will cover the surface until reaching the landscape density. 

40 architectural students from all over the region constitute the work force that makes the intervention possible, in the context of the Latin American Social Workshop.

For 10 days, this direct design and construction process tests the development of other skills, which are not usually present in the disciplinary training. Get in touch with a reality problems. Assume a character of interlocutor beyond technical knowledge. Develop empathy and cohesive working relationships, following a very clear role distribution. Produce a participative design through a common strategy. Be exposed to construction trades. To know and manipulate tools and materials, and use it effectively.